Inspiratie

Thuiswerken: Stropdas of trainingsbroek?

Het is maandagochtend, u staat op een redelijke tijd op voor uw werk, neemt een kop koffie, en start rustig de dag. Daar tegenover staat het last minute opstaan en het snel omkleden van een pyjama naar een soortgelijk maar (toonbaar) item. Het dragen van formele kleding is tijdens thuiswerken niet aan de orde. Waarom zou u ook? U gaat niet naar locatie en niemand heeft hier iets op aan te merken. Toch, zijn er een aantal beweegredenen waarom u dit misschien beter wel zou kunnen doen. En, laten wij die redenen voor u hebben uitgezocht! Lees verder in het artikel hoe dit in zijn werking gaat.  

  

Wanneer u uw normale thuisisolatie routine volgt en uw pyjama verwisseld wordt een mooie thuisoutfit, voelt u zich productiever en bent u zelfverzekerder. In de psychologie noemen we dit ook wel ‘enclothed cognition’. Bij deze term beïnvloedt datgene wat u draagt hoe u zich voelt, maar ook hoe u denkt over uw zelfbeeld.  

 

Dezelfde jas, verschillende resultaten 

Uit onderzoek van twee wetenschappers, Adam Galinsky en Hajo Adam, van de Northwestern University bleekt dat mensen die dachten tijdens een aandachtstest een kledingstuk van een hogere functie aan te hebben, beter presteerden. De mensen die dachten een kledingstuk van een lager beroep te dragen, presteerden juist slechter op de test. Wat erg gek was, aangezien beide groepen dezelfde jas droegen. De conclusie die uit dit onderzoek getrokken kan worden, is dat de betekenis die we aan de kleding geven voor grote invloed heeft op ons zelfvertrouwen en daarmee op onze prestaties. 

  

Werk en privé scheiden 

Oké, het is nu is het dus duidelijk wat voor effecten het heeft op onze uitkomsten. Maar wat zijn de andere voordelen van het juist kleden van jezelf op een online thuiswerkdag? Het kan een enorm voordeel bieden voor de mens die het verschil tussen thuiswerken en vrije tijd soms niet kunnen ordenen. Een net shirt  met een pantalon geeft u sneller een professionelere mindset. Met het omkleden geeft u uzelf een duidelijke overgang tussen privé en werkmomenten weer.  

  

Onbewust kleden 

Het blijkt dat als iemand een goed humeur heeft, dit helder terug te zien is in iemand zijn kledingkeuze. Is iemand vrolijk? Dan is dit af te lezen door de aanwezige kleuren en patronen. Ook de manier waarop de kledingstukken zijn samengesteld in patroon en kleurkeuze werken in dit opzicht mee. Bedenk dat uw omgeving dat ook zo ziet!  

 

Doorbreek de sleur 

Kleding is de spiegel van hoe anderen u zien, en de manier waarop u uzelf een zelfverzekerder en productiever gevoel kunt bieden voor bijvoorbeeld een belangrijke meeting, een sollicitatiegesprek of een doodgewone werkdag. Het kan juist in deze tijd van thuisisolatie en minder evenementen buitenshuis helpen om onderscheid te maken in uw humeur en de hedendaagse sleur. Het beste is om u te kleden alsof u elk moment de deur uit kunt gaan. Hierdoor voelt u zich productiever en staat het dagelijkse omkleedmoment als een symbool voor de overgang van de privémomenten naar de zakelijke werkmodes. 

  

Bron: Adam, H., and Galinsky, A. (2012). Enclothed Cognition. Journal of Experimental Social Psychology DOI: 10.1016/j.jesp.2012.02.008. 

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

9.30 - 18.00 uur

Woensdag

9.30 - 18.00 uur

Donderdag

9.30 - 18.00 uur

Vrijdag

9.30 - 18.00 uur

Zaterdag

9.30 - 18.00 uur

Zondag

Gesloten